Videotutorial: Taller d'ornaments amb ceràmica freda
Coincidint amb l’inici de la Campanya de Nadal els Museus d’Olot publiquen avui els videotutorials dels tallers d’Ornaments de Nadal amb ceràmica freda i d’ornaments de Nadal amb paper, que s’han dut a terme els dos últims dissabtes a la sala d’actes de l’Hospici. Tots aquells que es van quedar sense plaça, poden fer els tallers des de casa.
Si voleu, podeu portar una de les vostres creacions al Museu dels Sants i penjar-les a l’arbre de Nadal del Museu. Si ho fan, se’ls obsequiarà amb un regal sorpresa. Els vídeos dels dos tallers es poden consultar al canal de Youtube d’Olot Cultura. La campanya Nadal als Museus comença demà dimarts dia 22 de desembre i dura fins al 7 de gener.
A més a més: Aquest any, els més petits de la casa han de buscar el caganer extraterrestre que s’ha amagat enmig de les exposicions permanents dels dos museus. Si el troben, s’enduran un regal. L’extraterrestre és la mascota dels museus que formen part de la xarxa i aquest personatge ja ha participat en les diferents campanyes dirigides als més petits. Més informació AQUÍ
ORNAMENTS de NADAL AMB CERÀMICA FREDA
Amb ingredients tan comuns com la farina de blat de moro o la crema hidratant és possible crear ornaments d’una manera original i personalitzada. A més, la ceràmica freda és molt agradable i fàcil de manipular i no necessita anar al forn per assecar-se.
RECEPTA:
- 4 parts midó de farina de blat de moro o Maisena
- 2 “ bicarbonat sòdic
- 2 “ de cola blanca
- 1 “ de crema hidratant
- 1 “ pigment* (opcional) 1 part = 15ml ( o una cullerada sopera)
INSTRUCCIONS: Aquesta és la recepta bàsica de la que partirem, però depenent de la marca de cola i de crema que usem, el resultat a casa pot variar molt en viscositat o composició. La finalitat d’aquest tutorial és aprendre a ajustar la barreja fins a que obtinguem les característiques que volem: una massa lleugera, flexible, suau i no trencadissa.
Barregem primer els components secs i després afegim els humits, en un recipient i remenem amb un palet de fusta, quan comenci a tenir l’aspecte de massa i puguem manipular-la amb les mans, la treballarem a la taula, sobre una superfície enfarinada i llisa i si no en disposem de cap, posarem unes estovalles de plàstic.
Trucs per a controlar la barreja i obtenir la massa fina, elàstica, maleable i resistent que desitgem:
Si la barreja queda enganxosa, té massa humitat i li falta Maisena.
Si la barreja queda sorrenca o trencadissa, necessita humitat i afegim una mica de cola blanca i crema hidratant.
Les nostres mans absorbeixen la crema hidratant (i per això acabem amb les mans tan suaus) i la humitat es va evaporant, no pateixis, pots anar recuperant la massa tantes vegades com vulguis, durant la primera hora o hora i mitja. abans la cola comença a endurir. No pateixis, tens temps de sobra abans això passi.
Estenem a massa i la treballem sobre la superfície enfarinada, passem el corró/ampolla fins a tenir una base llisa d’un gruix de 4 a 7mm, depenent del que volem aconseguir.
Recorda que pots fer una impressió amb elements i objectes amb textura o silueta: roba de sac, malla, llana, goma eva, plàstics, fulles, botons amb relleu, lletres, punxons i troquels… per a fer relleus i gravats a la superfície.
Ara sí, ja podem retallar la silueta o el contorn del nostre ornament, el millor és utilitzar un “talla-galetes” que trobarem rodons o amb multitud de formes i motius i ens permetrà des-emmotllar amb més facilitat que si usem gots i tapes amb cul, però sinó en tenim o volem tallar recte per a crear etiquetes per exemple, també podem tallar la amb un ganivet esmolat o un regle metàl·lic.
És impor
tant recordar que aquest moment, amb el motllo encara a lloc, és quan hem de fer el forat per a passar la cinta amb una canyeta gruixuda. Així serà ben rodó.
L’ideal seria disposar d’una safata de reixeta fina on la “galeta s’assequés igual per les dues bandes, però com això no sempre és possible, podem observar que les galetes es corbin una mica un cop són seques. per evitar-ho, un cop estan seques al tacte, podem anar-li donant voltes per aque s’assequin més uniformement.
Passades 24h ja les podem manipular sense problemes.
Els cantells poden ser polits amb paper de vidre fi, i si ho voleu, també podeu pintar els ornaments amb guixos, aquarel·les, llapissos de colors o ceres. I com a toc final, posar-li’s la cinta que vulguem per penjar o per decorar els nostres paquets de regal.
Aprofita per a reciclar betes i llanes que tinguis per casa, tricotar, trenar o nuar. Això també serà part de la originalitat de la peça i mostra del carinyo que li has posat.
Crea amb amor i que tinguis molt Bones Festes! ❤
Comments